SILA KLIK DISINI

IKLANKU

Followers

Monday, March 19, 2007

Asyraf Firdaus


Kali ni ibu nak cite pasal hero ibu yang kedua pulak...Asyraf Firdaus yang bermaksud Yang Mulia Syurga Firdaus.......Ayah juga yang letak nama adik ni sama juga ngan nama abang Ammar...ibu bagi can kat ayah letak nama untuk hero-hero ibu....nanti tiba giliran heroin ibu lak akan cari nama.....bila la agaknya nak dapat heroin tuh...??? hehehe


Asyraf Firdaus dilahirkan pada tanggal 15 November 2006. Kira beza umur adik ngan abang cuma 1 tahun 5 bulan jer...kira cepat juga la ibu dan ayah dapat 2nd baby setelah menunggu lebih kurang 4 tahun untuk dapatkan ammar.


Masa mengandungkan asyraf pun ibu takde banyak masalah...cuma pada awal kandungan ibu takleh bau orang mengoreng...rasa cam busuk sangat.....pasal loya ke muntah ke pening ke mmg takde.....kalau ada pun ala2 manja jer....hehehhe


Asyraf dijangka untuk menjengah dunia pada 16 November....tapi ibu dah apply cuti awal....13hb ibu dah start cuti dah....bukan apa ibu dah rasa malas nak bawak kete....tak larat rasanya...nak soh ayah antar pun tak besh gak sb mesti ibu kena kuar awal pagi dan balik lewat petang.....alang2 tu ambik je la cuti awal...rehat kat umah...mana tau kot tersakit kat tengah jalan lak....


Kol 1 thari 14 november tu ketuban ibu dah bocor..melelh2 dah...sib baik ibu tak keje aritu...ibu tepon ayah....ayah kata dia akan balik...bila ayah balik dia ajak ibu pegi hospital...ibu ata tunggu la dulu..lam kol 4 ibu dok santai makan mee goreng yang cik ja goreng tu dulu.....lam kol 4 lebih baru ibu dan ayah bertolak ke DEMC.....sedih gak sb nak tinggal abang ngan bibik jer...sb sebelum ni ibu lum penah pisah tido ngan abang ammar......tapi demi visi untuk melahirkan asyraf ibu gagahkan juga tinggalkan abang dengan bibik dan cik ja....sib baik la malam tu cik ja dan cik ya dtg teman abang....lega sket ati ibu.....


kol 6 bidan cek laluan ibu...dah terbuka 2cm...dan ketuban mmg dah pecah dah....tapi ibu lum ada rasa kontraksi....bidan pun masukkan drip utk gesa rasa sakit....kol 7 baru ibu rasa sakit....kol 8 mmg dah rasa sakit sgt2 dah...dan tepat kol 8.29 malam asyraf firdaus selamat menjengah dunia....adik menangis je masa kuar tu....tali pusat terlilit sket...tapi tak serius sgt....ayah sempat ambik video lam labour room tu...tu pun setelah ibu marah dia suruh ambik video tu...kalau ikut dia mmg tak ambik la.... esok tengahari kita dah leh balik umah...yahoo


tapi satu pengalaman sedih ialah bila adik dikesan ada jaundis....adoii..ibu ingat dah selamat dah...tp rupanya ada gak kuning....2 malam adik kena dok bawah lampu....sian je ibu tgk...lps balik umah pun badan adik masih ada kuning lagi....masa adik umur sebulan pun still ada kuning lagi...dan dinasihatkan utk buat ujian darah....alahai....sebab tol jiwa ibu tgk anak ibu nak kena ambik sebanyak 6 botol darah...meraung2 adik masa nurse tu nak ambik darah...tp yg tak puas hati result akan kuar lps sebulan...cam ampes jer.....tp Allah maha kaya...lps je adik ambik darah byk2 tu dan lepas adik menangis ngan sekuat ati tu badan adik dah tak kuning lagi..mata pun dah beransur2 jadi putih.....ibu lega sangat......alhandulillah anak ibu dah sihat......setelah sebulan lebih result darah pun kuar.....dan alhamdulillah adik takde masalah serius......ibu selalu berdoa agar anak2 ibu sihat semuanya...susah betul hati ibu bila tgk anak ibu sakit.....


Hari ini adik dah 4 bulan.....adik juga dah pandai meniarap....adik start meniarap pada tanggal 9 Mac.....skg adik cam dah nak leh mengesot dah.....semoga anak ibu cepat leh jalan...leh la kita ajak ayah makan angin...hehehehehe

okla...nanti ibu cite lagi pasal anak2 ibu lam entri akan dtg......

2 comments:

Anonymous said...

Ammar dan Asyraf cute la

roslindahanim said...

wei hari ni baru aku dpt get thru...
wahhh bessnya baca story ko nih...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...