SILA KLIK DISINI

IKLANKU

Followers

Monday, March 12, 2012

Minggu Menjadi Perawat, Pemandu, Tukang Masak Dan Pengasuh

Selasa lepas Mama, Abah dan Adik aku Yuyu selamat sampai ke rumah aku...dah pada Rabu lepas pulak adik aku Liza telah selamat melahirkan putera sulungnya di Pusrawi KL......maka agenda aku minggu lepas of coz la sebagai driver kepada mama dan abah aku utk ke tempat Liza...boleh tahan gak jarak Shah Alam- KL kan....tu sebab aku akan bertolak selepas jalan dah clear sesudah org dah selamat pegi ke destinasi kerja masing2....dan akan berangkat pulang ke rumah selepas orang semua dah selamat sampai ke rumah masing2...tapi hari Rabu lepas agak cuak juga sebab hujan di KL tersangat lebat....dah le Pusrawi tu kat Jalan Tun Razak yg mmg selalu terjadi banjir kilat......hati berdegup kencang je masa tengok hujan lebat tu....aku parking kat basement lak tuh...jiwa dah kacau dah time tuh....dah la adik aku Yuyu yg sakit pun ada skali...kalau sangkut lam banjir mmg la haru biru jadinya tu....tapi Alhamdulillah Allah mempermudahkan segala urusan....kami balik malam tu dah dekat pukul 11 malam....walau pun hujan masih menderu dari KL sampai le ke Shah Alam tapi keadaan jalan sangat clear....tiada sangkut dimana2....syukur sgt...bila sampai rumah anak2 aku semua dah tidur...kesian diorg terutama Alif la sebab ibu tak dapat tidurkan malam tu...diorg berperang ngan ayah diorg jer la...

New born...baby Faris...

Sangat comel macam mak sedara dia kan...hihi

Faris dan nenek yg menjaganya kat spital

Faris dan ayahndanya...

Faris dah pandai merenung Abah Tok

Malam tu juga mama menjaga Liza kat spital.....so hanya aku dan abah la kena menguruskan Yuyu kat rumah...bab nak makan, nak pergi bilik air, nak solat, nak itu ini mmg aku la kena buat....kesian jugak tengok abah yg dah agak uzur kena melayan Yuyu yang agak berkarenah bila sakit neh...kalau dia tak puas hati atau sakit, secara automatik akan menangis dan marah2....mmg kami tak salahkan dia....sebab mungkin dia terlalu stress dengan penyakit yg dia alami kini...walaupun macam2 kaedah rawatan tapi keadaan tak banyak berubah....mungkin perasaan dia agak kecewa...sebab tu dia berkelakuan begitu....jadi kami kena banyak bersabar dengan karenah dia....kalau kita di tempat dia mungkin akan berkelakuan serupa juga....jadi aku cuba sedaya upaya menyediakan sesempurna mungkin keperluan dia selama aku boleh berbuat demikian....semoga dia tabah.....

Walaupun tak larat Yuyu masih gagahkan diri utk tengok baby Faris kat spital...

Rutin memasak di dapur juga kena menjadi ligat juga sebab banyak perut perlu diisi...walaupun kekadang perut aku sendiri yg lupa utk di isi....tak kisah ler...asalkan perut diorg berisi....terutama anak2 aku yg makin banyak songeh....dan masak mcm2 lauk pun diorg masih setia ngan ayam dan telur goreng....cehh penat je aku masak mcm2 lauk....akhirnya itu juga yg diorg nak....kalau tak ada lauk pebret diorg tuh mmg tak nak makan ler....tapi agak lega juga sebab ada mama sbg assistant....dan hari ni sangat best sebab mama bikin roti telur bawang pebret aku...yehaa...

Semalam adik aku Liza dah boleh discharge dari wad Pusrawi....dia kena delay sehari keluar wad sebab anak dia si Faris kena jaundis la plak....nasib baik tak teruk sangat....maka satu lagi rutin bertambah....sebagai pengasuh baby dan penjaga org dlm pantang...hihi...nasib baik ada bantuan mama juga....so semalam kami angkut katil bawak turun bawah...kesian lak nak soh Liza tido atas lantai sebab dia kan kena operate aritu....lepas tu kami siap pasang tirai kat ruang katil tuh...senang la sket dia nak menyusu anak...takde la open sangat....ini la kisah rumah kecik kan...kena la dok kat ruang tamu jer...bilik bawah dah jadi bilik bibik....takkan nak soh bibik lak tido kat hall kan....

Semalam adik2 aku si Ila, Azman dan Hani pun ada datang juga...maka meriah la rumah aku....semua pakat dok mengelek baby baru....jenuh la lepas ni baby tak mau letak neh...asyik nak berdukung jer la...lepas ni pandai2 la ibu dan ayah dia nak handle...hihi....dan yg geram bila si Liza sangat stress bila nak menyusukan baby dia....biasa la pengalaman pertama mesti la agak kekok sikit...lama2 nanti biasa ler....aku cakap menerusi pengalaman...masa aku lahirkan Ammar dulu rasa sangat kekok nak nyusukan dia...ye la pengalaman anak sulung kan....tapi lama2 dah ok ler....harap2 si Liza tabah utk meneruskan penyusuan ekslusif kepada baby Faris....jangan putus asa......susu ibu adalah yg terbaik buat anak2.....

Harini aku terpaksa kerja dulu...walaupun kat opis takde keje sangat pun...user pun dah agak berkurang bila minggu cuti skolah neh.....so esok aku akan bercuti selama 3 hari....menyambung rutin baru neh....walaupun anak2 aku sibuk ajak pergi bercuti tapi terpaksa dihampakan kali ni sebab rutin yg terlalu padat...Insyallah bila ada masa nanti kita pergi bercuti yer.....

Tata.....

Lontaran hati : tak sabar nak baby juga....tapi versi heroin....




3 comments:

mansoradabi said...

Terima kasih banyak-banyaklah kpd Kak Na & Abe Jan sekeluarga yg banyak menolong...Budi & Jasa kalian akan diingati selalu...

Bie & Ja ... + Faris

ieena said...

Bie...
Insyaallah akan membantu setakat apa yg terdaya...minta maaf andai ada terkurang dimana2....

Anonymous said...

kredyty mieszkaniowe
pożyczka na dowód lodz
pożyczka bez bik
pożyczki bez bik hipoteczne
pożyczki pozabankowe na dowód
tu
pozyczkibezbik24.org.pl

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...